Dziś piątek, więc ten prosty przepis na zdrową i pyszną sałatkę z rybą pasuje idealnie.
Nie pamiętam gdzie jadłam ją pierwszy raz, ale przypomniałam sobie o niej gdy późno wieczorem wpadłam do Przegryź razem z Przyjacióką, obie wściekle głodne, a kuchnia już była zamknięta i miła kelnerka zaproponowała nam tylko sałatki.
Ta była pyszna.
Jest też raczej nisko kaloryczna, więc nadaje się dla tych na diecie.
Przygotuj
garść młodego szpinaku ( umytego)
małe opakownie wędzonego łososia
zielony ogórek ( czyli świeży nie kiszony)
łyżeczka kaparów
natka pietruszki ( do smaku)
żółty ser najlepiej twardy, dojrzewający ja lubię Bursztyn
dressing
oliwa
cytryna
tzw polewa gourmet z figami czyli gęsty ocet balsamiczny ( można użyć zwykłego lub go zredukować)
wszystko wyłóż na talarz, łososia na wierzchu skrop cytryną, na to odrobina sera, polej oliwą i balsamico, dodaj sól i pieprz do smaku
i gotowe
smacznego
mówiłam ,że jest banalnie prosta:)
Tak przepysznie wygląda, ale niestety nie przepadam za łososiem więc nie dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Wygląda super:)
OdpowiedzUsuńMmm.. wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńFantastyczne zdjęcie! Sama wrzuciłabym jakiś przepis na bloga, ale boję się, że mogę zrobić nieumiejętnie zdjęcie, co zniechęci do potrawy.
OdpowiedzUsuńSzpinak i łosoś to połączenie idealne:)ostatnio pokazywałam roladki szpinakowe z wędzonym łososiem, które również są banalnie proste, a jak smakują...:)
OdpowiedzUsuńPyszności. Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki, a takiej jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńwygląda przepięknie, a smakuje pewnie podobnie. tylko ja bez kaparów bym zrobiła, bo niestety nie działają na mnie dobrze. ;) ale łosoś i szpinak. <3
OdpowiedzUsuńchyba sobie w weekend zrobię taką właśnie. ;)
pozdrawiam.
http://poprostumadusia.blogspot.com
O kurcze, proste :)
OdpowiedzUsuń"zielony ogórek ( czyli świeży nie kiszony)" mnie rozwaliło :D
uwielbiam łososia i szpinak, więc przepis muszę jak najszybciej wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMniam, pysznie wygląda ^_^ A miałam wczoraj wszystkie potrzebne składniki, ale zdecydowałam się ugrillować łososia ze szparagami i wszamac je w towarzystwie pieczonych ziemniaczanych talarków wytarzanych w świeżych ziołach. No cóż, następnym razem będę pamiętać o Twoim przepisie :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam to połączenie! :)
OdpowiedzUsuńaż wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, nawet bardzo ;)
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi, że muszę kupić ocet balsamiczny :)
OdpowiedzUsuńA szpinak można czymś zastąpić ?
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńFaktycznie sałatki z wykorzystaniem ryby są jak najbardziej bardzo fajnym wyborem. Ja sobie zachwalam tą z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/salatka-makaronowa-z-wedzonym-lososiem-papryka-marchewka-i-oliwkami/ i muszę przyznać, że jak najbardziej jest ona bardzo smaczna.
OdpowiedzUsuń