Copyrights @ Journal 2014 - Designed By Templateism - SEO Plugin by MyBloggerLab

, , ,

Niedzielne gotowanie: Syrniczki- placuszki z twarogu.

Share
Są takie wieczory, gdy za oknem już ciemno i zimno, weekend ma się ku końcowi, wszyscy są marudni i mają ochotę na Coś dobrego. 

Coś co ukoi serca i wypełni brzuszki smakowitym ciepłym i bezpiecznym uczuciem, że Mama  i Żona ( czyli ja) zatroszczyła się, ugłaskała i osłodziła życie czyli przygotowała coś pysznego:)


Tym czymś były ostatnio Syrniczki.

Pamiętam smak tych serowych placuszków z Rosji. Robię je gdy w lodówce, w kącie zostaje mi zapomniany i wzgardzony przez moich Facetów twaróg. W formie Syrniczków nabiera magicznych właściwości i znika błyskawicznie.




Przepis na Syrniczki

Składniki

500 gr twarogu tłustego,
2 jajka,
3 łyżki cukru (można dodać więcej lub mniej w zależności od upodobań),
esenja waniliowa lub cukier waniliowy
100 gr mąki pszennej 
mieszanka masła i oleju do smażenia lub masło klarowane,

Przygotowanie


Twaróg dokładnie rozdrabniam widelcem, dodaję do niego cukier, cukier waniliowy i jajka. Łączę składniki nadal tym samym widelcem. Dodaję spulchnioną/przesianą mąkę i mieszam. 
Rozgrzewam olej z masłem, dłońmi formułuje leppkie, gęste nadzienie w placuszki ( jak kotleciki mielone) . Następnie obtaczam je z 2 stron w mące na talerzyku i hop na patelnię. Smażę na złoto-brązowo.

Podaję gorące z konfiturami lub miodem.

A do nich zimne mleko lub gorącą herbatka.

Korzystam z przepisu z bloga http://przysamowarze.blogspot.com , ciut go modyfikując.


Więcej tu teraz przepisów i innych rzeczy, więc po kosmetyczne wpisy zapraszam was na www.pieknoscdnia.pl i po kosmetyczne newsy na www.beautynews.pl

Zaglądacie tam?

12 komentarze:

  1. ale wspaniały przepis - wypróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wczoraj właśnie robiłam identyczne! wcinałam je z musem z jabłek, pychota!!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam placki, jednak zawsze w wersji na słono, chętnie wypróbuje twój przepis, elimnując z niego cukier. myślę, że podane z kwaśną śmietaną to będzie to :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam!
    Jak to wygląda!
    Nie umiem gotować ale moja ma tak
    więc powiem jej o tym przepisie. =)

    OdpowiedzUsuń
  5. Narobiłaś mi ochoty i smaku na placki ziemniaczane!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam mniam, trzeba będzie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Serdecznie dziekuje za przepis, z pewnoscia je zrobie.

    OdpowiedzUsuń

Porozmawiajmy:)