Copyrights @ Journal 2014 - Designed By Templateism - SEO Plugin by MyBloggerLab

, , , , ,

Pyszna i łatwa zupa na rozgrzewkę

Share
Długi weekend nie rozpieszczał nas w Warszawie.

Jeden dzień pogody i grill u Siostry, a potem tylko zimno i mokro. 


Co mogłam zrobić w taki dzień na obiad? Rogrzewającą, zdrową, wegetariańską i pyszną zupę.

Po tym jak pokazałam jej zdjęcie na  moim Instagramie ( zapraszam tam, bo dużo się tam dzieje:)

dziewczyny poprosiły o przepis ( pozdrawiam :)



Zupa jest prosta, niedroga i naprawdę pyszna.



składniki dla 4 bardzo głodnych osób z dokładką:


5 czerwonych papryk

1/2 paczki czerwonej soczewicy

2 cebule

2 ząbki czosnku

łyżka czerwonej pasty curry ( ja lubię tą z Marks & Spencer)

puszka pomidorów lub świeże 

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

oliwa


do smaku przyprawy:

kumin, mieszanka przypraw marokańskich, wędzona papryka, odrobina cukru, sól, pieprz


Wstawić wodę na zupę

Umyć papryki i upiec na blasze w piekarniku aż będą miękkie inieco zczernieje im skórka. Oczyścić i obrać ze skórki.

Pokroić cebule i podsmażyć dodać czosnek i pasttę curry. Smażyć do lekkiego zrumienienia cebulki.

Do garnka z gotującą się wodą dodać podsmażoną cebulę z curry i pieczoną, obraną paprykę i soczewicę. Gotować ok 10 min. Dodać pomidory ( do smaku dodaję koncentrat pomidorowy, bo moi lubią wyraziste smaki). 

Teraz dodaję  przyprawy  i gotuję chwilę. 

Gdy zupa przestygnie miksuję ją blenderem i wychodzi pyszny krem.




Podaję z kleksem naturalnego jogurtu.

Smacznego:)

Jakie zupy wy robicie najczęściej?



18 komentarze:

  1. Na dzisiejszą pogodę taka zupa będzie jak znalazł. Przyznaję, że soczewicę jadam rzadko, więc chętnie wezmę przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany ale mi smaka zrobilas!

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś podobną :) W ogóle lubię kremowe zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Biorę do zakładek :) Odkąd przeszłam na wegetarianizm rzadko jem zupy, a tak je kiedyś lubiłam. Z chęcią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki Ci kochana za ten przepis, właśnie myślałam co zrobić z czerwonej soczewicy, a jako że mam straszna fazę na zupy, przepis idealny!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. niezłą zupkę uwarzyłaś :) zapewne niebawem ją przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię podobnie taki krem i bardzo go lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na bank ją zrobię, uwielbiam takie połączenia :-))

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam! Wygląda przepysznie i jeszcze przepyszniej smakuje! :) Na pewno wypróbuje Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam! na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda przepysznie! Podsunę przepis mężowi, to mi może ugotuje :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Och co za przepis! Szkoda, że nie dysponuję piekarnikiem :( Masz może jakiś pomysł jak mogę zastąpić wykorzystanie go?

    OdpowiedzUsuń

Porozmawiajmy:)