Lubię banany.
Banan to mój owoc ratunkowy.
Gdy jestem głodna, banan wystarczy, gdy mam chęć na coś słodkiego, proszę bardzo, są banany. Mam skurcze w nocy, banan jest w gotowości pełen potasu. Same zalety. No i jest zwyczajnie pyszny.
Jednak nie wiem czemu, od czasu do czasu w misce z owocami zostają smętne, pociemniałe banany, których nikt nie zjadł i nikt już nie chce. Wtedy przychodzi czas na chlebek bananowy.
Do tego prostego ciasta im bardziej masz dojrzałe banany tym lepiej.
Przepis którego używam pochodzi z książeczki Sekrety kuchni znakomitej Grzegorza Ostrowskiego, twórcy świetnej strony www.mniammniam.pl
potrzebujesz:
4 dojrzałe banany, ale 3 też dają radę
2 szklanki mąki
3 jajka
3/4 szklanki cukru
20 dkg masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia- ja go nie lubię więc daję tylko 1/2 łyżeczki
płaska łyżeczka sody- nie lubię więc nie daję wcale
garść orzechów włoskich
szczypta soli
dodaję trochę rodzynek
Masło rozpusczam w rondelku, banany kroję w kostkę, orzechu kruszę na średnie kawałki. W misce przesiewam mąkę z proszkiem, solą i cukrem. Dodaję jajka, masło, banany, orzechy i rodzynki. Mieszam chwilkę zwyklą łyżką lub mieszadłem, nie trzeba do tego miksera.
Blaszkę taką jak na zdjęciu wykładam pergaminem, wlewam ciasto ( wkładam, jest dość gęste)
Piekę ok 40 minut, najpierw chwilę w 200 C, po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 180 C. Sprawdzam patyczkiem czy jest gotowe pod koniec pieczenia. Ma być złocisto-jasno-brązowe i pięknie pachnieć.
I gotowe.
Smacznego.
Jakie macie sprawdzone przepisy na szybkie ciasta?
Zajrzyj koniecznie
POPULARNE
Obserwatorzy
Copyrights @ Journal 2014 - Designed By Templateism - SEO Plugin by MyBloggerLab
Boże! Może wreszcie coś upiekę :)
OdpowiedzUsuńi jak, upieklas?
Usuńuwielbiam banany,są pyszne i sycące, pożyczę twój przepis, tez chcę taki chlebek, nie mam przepisu na szybkie ciasta ( oprócz tych z torebki do których dodaje się tylko parę składników i ciasto gotowe), zazwyczaj długo mi się schodzi z przygotowaniem składników, odmierzania ich, połączeniem - robię to wolno i dokładnie, bo zawsze się boję że mi coś nie wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńtu przygotowanie jest szybkie i banalnie proste a na koniec wystarczy zamieszac i juz
Usuńuwielbiam tylko robie troszke inaczej:)pychotka
OdpowiedzUsuńco robisz inaczej?
UsuńChętnie spróbuję, banany uwielbiam.
OdpowiedzUsuńmuszę zrobić sama taki chlebek bananowy :)
OdpowiedzUsuńNabrałam ochoty, zrobię! Dzięki za przepis, zapisałam.
OdpowiedzUsuńfajnie ze Ci sie przyda, a co Ty pieczesz tak na szybko?
UsuńNa szybko zwykle crumble, z jabłkami, śliwkami, czy co tam akurat mam pod ręką. Albo zwykłe ucierane ciasto z kruszonką, też z sezonowymi owocami.
UsuńWróciłam, bo chcę ci podziękować za ten przepis. Prosty i zupełnie niekłopotliwy w przygotowaniu, marzenie zapracowanej kobiety :))) Piekłam już dwa razy, rzeczywiście ciasto wychodzi przepyszne :)))
Wygląda bardzo smakowicie!!! :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńdzieki, jest dobry, tani i łatwy
UsuńJa ostatnio ciast nie piekę (w święta zrobiłam wyjątek). Czekam aż mi troch wagi zaniknie, wtedy wrócę do pieczenia. Za to czytam sobie cudze przepisy, żeby chociaż tak mieć coś. ;-)
OdpowiedzUsuńAha, ale przepis "zakładkuję"!
OdpowiedzUsuńto super, ja pieke nie za czesto, tylko jak cos mnie najdzie lub do poprawy nastroju
UsuńBardzo chętnie wypróbuję :).
OdpowiedzUsuńdaj znac jak upieczesz:)
UsuńUwielbiam banany :) Chlebek może być pyszny :)
OdpowiedzUsuńja tez lubie bardzo, co robisz z bananow jeszcze?
UsuńJa też jestem fanką bananów;) Robiłam kiedyś ciasto bananowe, ale wyszło mi jakieś dziwne, takie mokre:(
OdpowiedzUsuńto tez jest wilgotne, jak dobry keks, ale nie za mokre
UsuńChyba wypróbuję, ostatnio mam chęć na eksperymenty!
OdpowiedzUsuńi co , zrobilas?
UsuńUwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńHa, ha - dla mnie ratunkowe są pomidory;).
OdpowiedzUsuńpomidory tez pomagaja, ale wole banany, pomidory lubie tylko te letnie
Usuńkocham chlebek bananowy, kocham wszystko co slodkie.
OdpowiedzUsuńwiadomo:) ja niestety tez co widac:)
UsuńZ czym się go je? :D
OdpowiedzUsuńmozesz z dzemem, maslem, jogutrem, ja jem sam, jest slodki ale nie za slodki
Usuńjuż wypróbowałam , naprawdę świetny !
OdpowiedzUsuńhttp://www.khatstyle.blogspot.com/
o jak fajnie, a masz fote?
UsuńA jakiej mąki używasz Joasiu, bo to w sumie ma znaczenie? ;)
OdpowiedzUsuńZwykłaj pszennej Szymanowskiej
UsuńZrobiłam ten chlebek i jest pyszny <3
UsuńŚwietny. Co sobotę coś piecze. Ten przepis też na pewno wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńhttp://dreamer567123.blogspot.com/
Wygląda pysznie :) Banany uwielbiam, na pewno wypróbuję przepis :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńto super, daj znac jaki wyszedł i czy smakował
Usuńmniam jak sie przeprowadze na nowe mieszkanie, to zapewne skorzystam z Twojego przepisu.
OdpowiedzUsuńciesze sie, a kiedy sie przeprowadzasz?
Usuń"Jednak nie wiem czemu, od czasu do czasu w misce z owocami zostają smętne, pociemniałe banany, których nikt nie zjadł i nikt już nie chce." To zabrzmiało tak smutno :D Nigdy nie jadłam chleba bananowego, ale chyba nie do końca trafiłby w mój gust kulinarny :)
OdpowiedzUsuńnie lubisz bananowych rzeczy? Jest dobry i nie za słodki, moze jednak sie skusisz:)
UsuńŚwietny pomysł na zbyt dojrzałe banany. Osobiście najbardziej lubię jeszcze takie zielonkawe, z tych nieco bardziej dojrzałych robię smoothie, a teraz już będę miała i pomysł na pociemniałe :]
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńCasino Games - JTM Hub
OdpowiedzUsuń› 영천 출장안마 casino 전주 출장안마 › games › 양산 출장안마 casino › games The Best Casino Games in India 2021 | JTM 평택 출장안마 Gaming 여주 출장샵