Copyrights @ Journal 2014 - Designed By Templateism - SEO Plugin by MyBloggerLab

Pyszny i prosty chlebek bananowy

Share
Lubię banany.

Banan to mój owoc ratunkowy.

Gdy jestem głodna, banan wystarczy, gdy mam chęć na coś słodkiego, proszę bardzo, są banany. Mam skurcze w nocy, banan jest w gotowości pełen potasu. Same zalety. No i jest zwyczajnie pyszny.

Jednak nie wiem czemu, od czasu do czasu w misce z owocami zostają smętne, pociemniałe banany, których nikt nie zjadł i nikt już nie chce. Wtedy przychodzi czas na chlebek bananowy.




Do tego prostego ciasta im bardziej masz dojrzałe banany tym lepiej.

Przepis którego używam pochodzi z książeczki Sekrety kuchni znakomitej Grzegorza Ostrowskiego, twórcy świetnej strony  www.mniammniam.pl

potrzebujesz:

4 dojrzałe banany, ale 3 też dają radę
2 szklanki mąki
3 jajka
3/4 szklanki cukru
20 dkg masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia- ja go nie lubię więc daję tylko 1/2  łyżeczki
płaska łyżeczka sody- nie lubię więc nie daję wcale
garść orzechów włoskich
szczypta soli
dodaję trochę rodzynek



Masło rozpusczam w rondelku, banany kroję w kostkę, orzechu kruszę na średnie kawałki. W misce przesiewam mąkę z proszkiem, solą i cukrem. Dodaję jajka, masło, banany, orzechy i rodzynki. Mieszam chwilkę zwyklą łyżką lub mieszadłem, nie trzeba do tego miksera.



Blaszkę taką jak na zdjęciu wykładam pergaminem, wlewam ciasto ( wkładam, jest dość gęste)

Piekę ok 40 minut, najpierw chwilę w 200 C, po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 180 C. Sprawdzam patyczkiem czy jest gotowe pod koniec pieczenia. Ma być złocisto-jasno-brązowe i pięknie pachnieć.

I gotowe.


Smacznego.

Jakie macie sprawdzone przepisy na szybkie ciasta?

44 komentarze:

  1. Boże! Może wreszcie coś upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam banany,są pyszne i sycące, pożyczę twój przepis, tez chcę taki chlebek, nie mam przepisu na szybkie ciasta ( oprócz tych z torebki do których dodaje się tylko parę składników i ciasto gotowe), zazwyczaj długo mi się schodzi z przygotowaniem składników, odmierzania ich, połączeniem - robię to wolno i dokładnie, bo zawsze się boję że mi coś nie wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tu przygotowanie jest szybkie i banalnie proste a na koniec wystarczy zamieszac i juz

      Usuń
  3. uwielbiam tylko robie troszke inaczej:)pychotka

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie spróbuję, banany uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę zrobić sama taki chlebek bananowy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nabrałam ochoty, zrobię! Dzięki za przepis, zapisałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajnie ze Ci sie przyda, a co Ty pieczesz tak na szybko?

      Usuń
    2. Na szybko zwykle crumble, z jabłkami, śliwkami, czy co tam akurat mam pod ręką. Albo zwykłe ucierane ciasto z kruszonką, też z sezonowymi owocami.

      Wróciłam, bo chcę ci podziękować za ten przepis. Prosty i zupełnie niekłopotliwy w przygotowaniu, marzenie zapracowanej kobiety :))) Piekłam już dwa razy, rzeczywiście ciasto wychodzi przepyszne :)))

      Usuń
  7. Wygląda bardzo smakowicie!!! :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja ostatnio ciast nie piekę (w święta zrobiłam wyjątek). Czekam aż mi troch wagi zaniknie, wtedy wrócę do pieczenia. Za to czytam sobie cudze przepisy, żeby chociaż tak mieć coś. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. to super, ja pieke nie za czesto, tylko jak cos mnie najdzie lub do poprawy nastroju

      Usuń
  10. Uwielbiam banany :) Chlebek może być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tez lubie bardzo, co robisz z bananow jeszcze?

      Usuń
  11. Ja też jestem fanką bananów;) Robiłam kiedyś ciasto bananowe, ale wyszło mi jakieś dziwne, takie mokre:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to tez jest wilgotne, jak dobry keks, ale nie za mokre

      Usuń
  12. Chyba wypróbuję, ostatnio mam chęć na eksperymenty!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ha, ha - dla mnie ratunkowe są pomidory;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pomidory tez pomagaja, ale wole banany, pomidory lubie tylko te letnie

      Usuń
  14. kocham chlebek bananowy, kocham wszystko co slodkie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Odpowiedzi
    1. mozesz z dzemem, maslem, jogutrem, ja jem sam, jest slodki ale nie za slodki

      Usuń
  16. już wypróbowałam , naprawdę świetny !
    http://www.khatstyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  17. A jakiej mąki używasz Joasiu, bo to w sumie ma znaczenie? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwykłaj pszennej Szymanowskiej

      Usuń
    2. Zrobiłam ten chlebek i jest pyszny <3

      Usuń
  18. Świetny. Co sobotę coś piecze. Ten przepis też na pewno wykorzystam :)
    http://dreamer567123.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda pysznie :) Banany uwielbiam, na pewno wypróbuję przepis :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to super, daj znac jaki wyszedł i czy smakował

      Usuń
  20. mniam jak sie przeprowadze na nowe mieszkanie, to zapewne skorzystam z Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  21. "Jednak nie wiem czemu, od czasu do czasu w misce z owocami zostają smętne, pociemniałe banany, których nikt nie zjadł i nikt już nie chce." To zabrzmiało tak smutno :D Nigdy nie jadłam chleba bananowego, ale chyba nie do końca trafiłby w mój gust kulinarny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie lubisz bananowych rzeczy? Jest dobry i nie za słodki, moze jednak sie skusisz:)

      Usuń
  22. Świetny pomysł na zbyt dojrzałe banany. Osobiście najbardziej lubię jeszcze takie zielonkawe, z tych nieco bardziej dojrzałych robię smoothie, a teraz już będę miała i pomysł na pociemniałe :]

    OdpowiedzUsuń

Porozmawiajmy:)